Pirjo-Riitta Tähden kirjoittama näytelmä Rakkaudella sisaresi (1991) pohjautuu tositarinaan ja kertoo venäläisen emigranttiperheen vaiheista Pietarin loistosta Turun seudulle Littoisiin.

Näytelmä kertoo vallankumousta vuonna 1917 paenneista Thiessin sisaruksista ja heidän perheensä traagisista kohtaloista. Tarinassa vuorottelevat sisarusten Noran ja Rinan nykyisyydestä, vuodesta 1987, ja menneisyydestä kertovat jaksot. Sisarukset... elävät rapistuneessa huvilassaan keskenään toraillen ja menneitä muistellen. Pietarista he muistavat vaurauden ja huolettoman seuraelämän ja kaipaavat niitä peräänantamattomasti. Nykyisyyteen sisarukset eivät pysty sopeutumaan. Ylpeästi he torjuvat yhteiskunnan vanhuksille tarjoaman avun täysin arvolleen sopimattomana ja loukkaavana. Mieluummin he elävät nälässä ja liassa.

Noraa ja Rinaa eivät ole lannistanet perheenjäsenten murheelliset kohtalot. Isoisä on ampunut itsensä epäonnistuttuaan liiketoimissa. Samaan on päätynyt isä tajutessaan, ettei pysty emigranttina elättämään perhettä tavalla, johon he olivat tottuneet. Sisarten velikin tekee itsemurhan, koska ei löydä paikkaansa uudessa maailmassa. Mielen järkkyminen tekee Noran ja Rinan kahden muun sisaren elämästä sietämätöntä.

Rakkaudella sisaresi elävöittää historiaa hienolla tavalla ja antaa uutta tarttumapintaa emigranteista. Tarina taipuu näyttämölle kahden naisnäyttelijän voimin. Videoilla ja projisoinneilla kuvataan mennyttä aikaa ja Pietarin loistoa. Videoissa esiintyvät myös kaksoissisarten isä, äiti, veli ja kaksi siskoa. Monille Turun seudulla Thiessin sisarukset elävät muistoissa pelkkänä nimenä ja monia kiinnostaa heidän mystisen koskettava tarinansa ja kohtalonsa. Vaikka he sulkivat itsensä ja elämänsä muulta maailmalta, heidän tarinansa elää yhä.

TYÖRYHMÄ

Ohjaus: Pauliina Salonius

Lavalla: Ulla Korpela ja Tarja Vuola

Videolla: Jaana Järvinen, Jarmo Altis, Pilvi Hämäläinen, Jaana Vuola ja Tommy Johansson

Valosuunnittelu: Vespa Laine

Äänisuunnittelu: Jussi Vuola

Video ja kuvat: Janne Rehmonen

Puvustus: Marjo Haapasalo

Juliste ja käsiohjelma: Mikko Vihervaara

Tuotanto: Jaana Vuola

Esitykset Brinkhallin kartanossa:

Ensi-ilta 13.5., 15.5., 17.5., 19.5., 20.5., 22.5., 24.5., 26.5., 29.5., 31.5.

Lisätietoja: jaanavuola@yahoo.com

Lippuvaraukset numerosta: 040 5305405